Data publikacji : 2023-05-10

Wybrane aspekty aktywności turystycznej osób z celiakią

Abstrakt

Celem artykułu jest analiza aktywności turystycznej osób chorych na celiakię, określenie typowych dla nich wzorców zachowań oraz wskazanie barier, które utrudniają lub uniemożliwiają im udział w niektórych usługach turystycznych. Na podstawie wniosków z badania autorka proponuje rozwiązania, które hotele i obiekty gastronomiczne mogą wykorzystać do budowania swojej przewagi konkurencyjnej. Analiza opiera się na wynikach ankiety i netnografii. Stwierdzono, że osoby z celiakią lub ich opiekunowie prawni muszą planować podróże z uwzględnieniem specjalnych potrzeb żywieniowych. W związku z tym w ich przypadku podróżowanie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zaostrzenia się objawów chorobowych i prawie zawsze z dyskomfortem wynikającym ze specjalnych potrzeb żywieniowych. Można zatem stwierdzić, że doświadczenia osób z celiakią związane z podróżowaniem można poprawić poprzez podniesienie świadomości i wrażliwości personelu hotelowego oraz ułatwienie dostępu do rzetelnych informacji na temat składu i sposobu przygotowania posiłków bezglutenowych.

Słowa kluczowe:

celiakia, aktywność turystyczna, nietolerancja pokarmowa, turystyka dostępna



Szczegóły

Bibliografia

Statystyki

Autorzy

Zasady cytowania

Korbiel, K. (2023). Wybrane aspekty aktywności turystycznej osób z celiakią. Studia Periegetica, 42(2), 75–92. https://doi.org/10.58683/sp.562

Wskaźniki altmetryczne


Cited by / Share


Wydawca
Uniwersytet WSB Merito w Poznaniu
ul. Powstańców Wielkopolskich 5
61-895 Poznań
e-mail: journals@poznan.merito.pl
Uczelnia
Uniwersytet WSB Merito w Poznaniu / WSB Merito University
ul. Powstańców Wielkopolskich 5
61-895 Poznań

O platformie:
Copyright 2022 by Uniwersytet WSB Merito w Poznaniu / WSB Merito University
OJS Support and Customization by LIBCOM
Platform & Workfow by OJS/PKP