Data publikacji : 2009-12-30

Przebieg i rezultaty procesów dostosowawczych przemysłu cukrowniczego w okresie dwudziestu lat transformacji polskiej gospodarki

Teresa Kondrakiewicz



Abstrakt

Przedmiotem artykułu są przeobrażenia przemysłu cukrowniczego w okresie dwudziestu lat transformacji polskiej gospodarki z uwzględnieniem sytuacji w punkcie wyjścia, przebiegu procesów dostosowawczych oraz ich efektów. Przekształcenia objęły ustawową regulację rynku cukru, zmiany strukturalno-podmiotowe oraz sferę wewnętrzną funkcjonowania cukrowni. Ustawowe regulacje wymusiły restrukturyzację podmiotową, a częściowo określiły również zakres zmian w pozostałych obszarach. Głównym rezultatem zmian własnościowo-kapitałowych jest aktualna struktura rynku cukru, na którym funkcjonuje pięć grup właścicielskich. Podjęte w ich ramach działania restrukturyzacyjne doprowadziły do istotnej poprawy większości parametrów charakteryzujących przemysł cukrowniczy.(abstrakt oryginalny)

Słowa kluczowe:

Rynek cukru, Przemysł cukrowniczy, Przekształcenia systemowe w gospodarce



Szczegóły

Bibliografia

Statystyki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF

Zasady cytowania

Kondrakiewicz, T. (2009). Przebieg i rezultaty procesów dostosowawczych przemysłu cukrowniczego w okresie dwudziestu lat transformacji polskiej gospodarki. Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej W Poznaniu, 25(25). Pobrano z https://journals.wsb.poznan.pl/index.php/znwsb/article/view/1683

Wskaźniki altmetryczne


Cited by / Share



Wydawca
Uniwersytet WSB Merito w Poznaniu
ul. Powstańców Wielkopolskich 5
61-895 Poznań
e-mail: journals@poznan.merito.pl
Uczelnia
Uniwersytet WSB Merito w Poznaniu / WSB Merito University
ul. Powstańców Wielkopolskich 5
61-895 Poznań

O platformie:
Copyright 2022 by Uniwersytet WSB Merito w Poznaniu / WSB Merito University
OJS Support and Customization by LIBCOM
Platform & Workfow by OJS/PKP