Wytyczne dla autorów
Wymogi edytorskie dla autorów
I. Objętość manuskryptu – do 1 arkusza wydawniczego wraz z rysunkami i tabelami (40 tys. znaków ze spacjami, tj. ok. 20 stron). Rozmiar jednego załącznika nie może być większy niż 20 MB.
II. Wymagane pliki
1. Część główna manuskryptu – bez danych identyfikujących autorów (w formacie Word):
- tytuł artykułu po angielsku i polsku
- zwięzłe i rzeczowe streszczenie po angielsku i polsku, od 150 do 300 słów, przygotowane zgodnie ze strukturą:
– cel
– metody
– wyniki
– wnioski
- słowa kluczowe po angielsku i polsku (do 8 słów)
- kody JEL – kod 1; kod 2; kod 3 (maksymalnie 3 kody, według strony American Economic Association https://www.aeaweb.org/econlit/jelCodes.php)
- wstęp
- tekst główny podzielony na rozdziały opatrzone tytułami
- zakończenie (wnioski)
- bibliografia
2. Strona tytułowa manuskryptu, dane autorów (w formacie Word)
- imię i nazwisko autora
- stopień/tytuł naukowy
- afiliacja
- numer ORCID
- numer telefonu
- e-mail
- adres korespondencyjny
3. Tabele (w formacie Word)
- ponumerowane, opatrzone tytułem oraz źródłem (np. opracowanie własne)
- z odwołaniem w tekście (np. zob. tab. 1, a nie: zob. tabela poniżej/powyżej)
- każda rubryka wypełniona treścią
- skróty użyte w tabeli – objaśnione pod nią
4. Ryciny, zdjęcia, wykresy itp. (*.jpg, *.tif lub *.xls)
- edytowalne, rozdzielczość zdjęć min. 300 dpi
- opatrzone numerem oraz źródłem (np. opracowanie własne)
- pozbawione napisów: półgrubych, wersalikami, białych na czarnym tle, czarnych wypełnień, dodatkowych ramek
- z odwołaniem w tekście (np. zob. rys. 1, a nie: zob. rysunek poniżej/powyżej)
- z objaśnieniem użytych skrótów
III. Tekst główny
- marginesy: 2,5 cm z każdej strony
- numeracja stron – ciągła, u dołu strony
- czcionka Times New Roman z polskimi znakami, 12 pkt
- odstęp między wierszami – 1,5 wiersza
- wyróżnienia – pismem półgrubym
- słowa obcojęzyczne – kursywą
- nazwiska użyte po raz pierwszy – pełne imię i nazwisko, kolejne przywołanie – samo nazwisko
- skróty – za pierwszym razem pełny termin, a skrót w nawiasie; dalej – tylko skrót
IV. Przypisy bibliograficzne – według stylu APA 7 (zob. reference guide APA, https://www.scribbr.com/apa-style/apa-seventh-edition-changes/)
- Umieszczone w tekście, zawierają nazwisko autora i rok publikacji:
Jafari (2003) lub: (Jafari, 2010)
- Cytowanie dokładne tekstów wziętych w cudzysłów:
Jafari (2003, p. 24) lub: (Jafari, 2003, p. 24)
- • Cytowanie dwóch i trzech autorów – podajemy nazwiska wszystkich autorów, a przed ostatnim wstawiamy „and” lub „&”:
Smith and White (2018)… lub: (Smith & White, 2018)
Beggs, Ross and Goodwin (2008)… lub: (Beggs, Ross, & Goodwin, 2008)
- Cytowanie więcej niż trzech autorów – podajemy nazwisko pierwszego autora i „et al.”:
Jafari et al. (2018)… lub: (Jafari et al., 2018)
- Brak nazwiska autora/redaktora – podajemy kilka pierwszych słów tytułu pracy:
– jeżeli jest to tytuł książki, periodyku lub raportu – kursywą:
(Guide to citation, 2020)
– jeżeli jest to tytuł artykułu, rozdział lub strona internetowa – w cudzysłowie:
(”APA Citation”, 2020)
- Cytowanie więcej niż jednej publikacji:
– jednego autora:
Jafari (2015, 2017, 2020) lub (Jafari, 2015, 2017, 2020)
– dwóch i więcej autorów – należy je wymienić w kolejności alfabetycznej:
(Jafari & Black, 2010; White, Green, & Brown 2020)
– jeśli autor wydał w danym roku więcej niż jedną publikację, to po dacie należy dodać kolejne litery alfabetu, np.
(Jafari, 2014a, 2014b)
- Przypisy objaśniające, polemiczne, uzupełniające tekst główny – numerowane kolejno i umieszczone u dołu strony, czcionka 10 pkt, interlinia pojedyncza.
- Cytowanie źródeł za innym autorem (jedynie w szczególnych przypadkach):
Jafari (2010) as cited in Black (2016) lub (Jafari, 2010, as cited in Black 2016)
V. Bibliografia
Uporządkowana alfabetycznie według nazwisk autorów/redaktorów i tytułów prac niemających autora/redaktora, a jeśli jest więcej prac jednego autora, to należy je zestawić chronologicznie wg dat wydania.
Artykuł w czasopiśmie
Zawiera: nazwisko autora, inicjały imienia, rok, tytuł artykułu (prosto), tytuł czasopisma (kursywą), tom (kursywą) i nr czasopisma, zakres stron. DOI:
Oppermann, M. J. (2000). Tourism Destination Loyalty. Journal of Travel Research, 39(1), 78-84. https://doi.org/10.1177%2F004728750003900110
Pozycja książkowa
Zawiera: nazwisko autora/redaktora, inicjał imienia, rok praw autorskich, tytuł książki (kursywą), numer wydania (w nawiasie). Wydawnictwo. DOI lub URL:
Kotler, P., Bowen, J. T., Makens, J., & Baloglu, S. (2017). Marketing for Hospitality and Tourism (7th ed.). Pearson Education. https://doi.org/10.1177%2F0047287507303976
Rozdział pracy zbiorowej
Zawiera: nazwisko autora rozdziału, inicjał imienia, rok praw autorskich, tytuł rozdziału (prosto), In, inicjał imienia, nazwisko redaktora + (Eds.), tytuł pracy zbiorowej (kursywą), numer wydania i zakres stron (w nawiasie). Wydawnictwo. DOI lub URL:
Scott, N. R., & Le, D. A. (2017). Tourism Experience: A Review. In N. R. Scott & J. Gao (Eds.), Visitor Experience Design (2nd ed., pp. 30-52). CABI. https://doi.org/10.1080/10645578.2016.1144023
E-Book
Mitchell, J.A., Thomson, M., & Coyne, R.P. (2017). A guide to citation. https://www.mendeley.com/reference-management/reference-manager
Rozdział z E-Booka
Troy, B.N. (2015). APA citation rules. In S.T, Williams (Ed.). A guide to citation rules (2nd ed., pp. 50-95). https://www.mendeley.com/reference-management/reference-manager
Cały portal internetowy korporacji/grupy/organizacji
Zawiera: nazwę korporacji/grupy/organizacji. (rok ostatniej aktualizacji, dzień miesiąca, jeśli podano). Tytuł portalu internetowego. URL:
WHO. (2014, 14 listopada). World Health Organization. https://www.who.int/
Pojedyncza strona internetowa
Zawiera: nazwisko, inicjał autora. (rok, miesiąc, dzień). Tytuł artykułu (kursywą). Tytuł portalu internetowego. URL:
Mitchell, J.A., Thomson, M., & Coyne, R.P. (2017, January 25). APA citation. How and when to reference. https://www.howandwhentoreference.com/APAcitation
Polityka prywatności
Administratorem Danych Osobowych jest Wyższa Szkoła w Poznaniu, ul. Powstańców Wielkopolskich 5, 61-895 Poznań.
Podanie danych osobowych jest dobrowolne, niemniej niezbędne do prawidłowej realizacji zamówienia.
Osobie przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania.
Dane osobowe będą przetwarzane przez okres 5 lat liczonych od dnia pierwszego stycznia następującego po dacie złożenia zamówienia.
Administrator danych może jednak zachować ograniczoną część danych w celu wykazania zgodności z przepisami.
Odbiorcami danych będą podmioty współpracujące z Administratorem Danych w celu zapewnienia prawidłowej realizacji i obsługi zamówienia.
Kontakt do Inspektora ochrony danych w WSB: iod@wsb.poznan.pl.
Kupującemu przysługuje prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzna, że przetwarzanie jej danych osobowych, narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.
Kupujący składając zamówienie wyraża zgodę na kontakt w celu prawidłowej realizacji zamówienia ze strony administratorów danych osobowych, z użyciem telekomunikacyjnych urządzeń końcowych oraz automatycznych systemów wywołujących, zgodnie z art. 172 §1. Prawa telekomunikacyjnego.
Polityka cookies
- Administrator danych wykorzystuje pliki typu Cookies w celu gromadzenia informacji związanych z korzystaniem ze strony internetowej przez Klienta.
- Pliki Cookies to niewielkie pliki tekstowe wysyłane przez serwis internetowy, który odwiedza internauta, do urządzenia internauty.
- Serwis stosuje Cookies wydajnościowe, zbierające informacje o sposobie korzystania ze serwisu, w celu zapewnienia jego lepszego działania, oraz Cookies funkcjonalne, pozwalające „pamiętać” o ustawieniach użytkownika (np. język, rozmiar czcionki)
- Serwis wykorzystuje poniższe pliki Cookies:
- _utma – plik zapisywany na dysku komputera w trakcie pierwszej wizyty w serwisie. Plik zawiera unikalny numer identyfikacyjny, na podstawie którego narzędzia analityczne potrafią określić unikalnego oraz nowego użytkownika serwisu,
- _utmb – plik zawierający informacje na temat danej wizyty użytkownika w serwisie,
- _utmc – plik uzupełniający działanie pliku _utmb, ustalający konieczność indeksacji danej wizyty w serwisie internetowym jako nowej lub zaliczający wizytę do wizyt wracających,
- _utmz – plik zawierający informację odnoszącą się do źródła odwiedzin,
- PHPSESSID – plik utrzymujący identyfikator bieżącej sesji pomiędzy serwerem, na którym zainstalowany jest serwis a maszyną użytkownika,
- Poziom ochrony przed cookies można ustawić w swojej przeglądarce internetowej, aż do całkowitego blokowania plików Cookies. Zwiększa to poziom bezpieczeństwa i ochrony danych, jednakże może także uniemożliwiać korzystanie z niektórych funkcji lub całkowicie uniemożliwić korzystanie z serwisu.
- Zmiana ustawień Cookies w najpopularniejszych przeglądarkach:
- Google Chrome: Z menu przeglądarki należy wybrać: Ustawienia > Pokaż ustawienia zaawansowane. W sekcji „Prywatność” należy kliknąć przycisk Ustawienia treści. W sekcji „Pliki cookie” można zmienić następujące ustawienia plików Cookie:
Usuwanie plików Cookie,
Domyślne blokowanie plików Cookie,
Domyślne zezwalanie na pliki Cookie,
Domyślne zachowywanie plików Cookie i danych stron do zamknięcia przeglądarki
Określanie wyjątków dla plików Cookie z konkretnych witryn lub domen
- Internet Explorer: Z menu przeglądarki należy wybrać: Narzędzia > Opcje Internetowe > Prywatność, przycisk Witryny. Suwakiem ustawiamy poziom, zmianę zatwierdzamy przyciskiem OK.
- Mozilla Firefox: Z menu przeglądarki należy wybrać: Narzędzia > Opcje > Prywatność. Uaktywnić pole Program Firefox: „będzie używał ustawień użytkownika”. O ciasteczkach (cookies) decyduje zaznaczenie bądź odznaczenie pozycji Akceptuj ciasteczka.
- Opera: Z menu przeglądarki należy wybrać: Narzędzie > Preferencje > Zaawansowane. O ciasteczkach (cookies) decyduje zaznaczenie bądź odznaczenie pozycji Ciasteczka.
- Safari: W menu rozwijanym Safari trzeba wybrać Preferencje i kliknąć ikonę Bezpieczeństwo, następnie wybrać poziom bezpieczeństwa w obszarze ,,Akceptuj pliki cookie”.