BIS Quarterly Review, International banking and financial market developments, BIS, June 2014, www.bis.org/publ/qtrpdf/r_qt1406.pdf [1.05.2015].
Dybowski G., 2013, Globalny rynek żywnościowy - nowe uwarunkowania dla sektorów narodowych, in: A. Kowalski, M. Wigier, M. Bułkowska (eds.), Nowe rozwiązania WPR 2013+ wobec wyzwań rolnictwa krajów członkowskich Unii Europejskiej, Warszawa: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Państwowy Instytut Badawczy.
Fiechter P., 2011, The Effects of the Fair Value Option under IAS 39 on the Volatility of Bank Earnings, Journal of International Accounting Research, Vol. 10, No. 1: 85-108.
Gawart M., 2012, Wartość godziwa - nowa zasada wyceny?, in: H. Buk, A. Kostur (eds.), Za i przeciw wartości godziwej. Teoretyczne aspekty wartości godziwej, Katowice: Wyd. UE w Katowicach.
Hasik W., 2012, Wartość godziwa a wypłacalność podmiotu gospodarczego, in: H. Buk, A. Kostur (eds.), Za i przeciw wartości godziwej. Teoretyczne aspekty wartości godziwej, Katowice: Wyd. UE w Katowicach.
Helin A., Szymański K.G., 2001, Sprawozdawczość finansowa spółek kapitałowych, Warszawa: FRRwP, BDO.
Mućko P., 2012, Wycena w wartości godziwej w świetle asymetrii informacji i potrzeb informacyjnych użytkowników sprawozdań finansowych, in: H. Buk, A. Kostur (eds.), Za i przeciw wartości godziwej. Teoretyczne aspekty wartości godziwej, Katowice: Wyd. UE w Katowicach.
World Economic Outlook Database, International Monetary Fund, October 2014, www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2014/02/weodata/index.aspx [1.05.2015].
Wysoczańska A., 2015, Oto przyczyny wzrostu cen żywności, http://finanse.wp.pl/kat,1034079, title,Oto-przyczyny-wzrostu-cen-zywnosci,wid,13149820,wiadomosc.html [30.04.2015].