Data publikacji : 2022-07-14

Innowacyjność restauracji działających w wybranych polskich miastach w ocenie ich menedżerów

Abstrakt

W obliczu rosnącej konkurencji na rynku usług gastronomicznych w Polsce właściciele i/lub menedżerowie placówek oferujących ten rodzaj usług szukają innowacji jako sposobu zwiększenia przychodów i zysków, budowania przewagi konkurencyjnej czy poprawy wizerunku. Do tej pory problematyka innowacyjności branży gastronomicznej nie była przedmiotem wielu badań, szczególnie w Polsce. Badanie przedstawione w artykule stanowi próbę wypełnienia tej luki, chociaż wyłącznie w odniesieniu do restauracji, które są ważnym segmentem rynku gastronomicznego. Celem badania była ocena aktywności innowacyjnej restauracji działających w największych miastach naszego kraju. Podstawą oceny jest analiza opinii menedżerów tych placówek na temat wdrażania przez nich innowacji produktowych, marketingowych i procesowych. Dane zebrano w trakcie wywiadów CAWI realizowanych przy użyciu interaktywnego kwestionariusza, zaś do oceny aktywności innowacyjnej badanych restauracji wykorzystano metodę drzew klasyfikacyjnych, służącą do analizy danych wielowymiarowych.

Słowa kluczowe:

innowacje, restauracje, drzewo klasyfikacyjne, poziom aktywności innowacyjnej



Szczegóły

Bibliografia

Statystyki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF

Zasady cytowania

Gryszel , P., & Rapacz, A. (2022). Innowacyjność restauracji działających w wybranych polskich miastach w ocenie ich menedżerów. Studia Periegetica, 38(2), 31–46. https://doi.org/10.5604/01.3001.0015.9189

Wskaźniki altmetryczne


Cited by / Share


Wydawca
Uniwersytet WSB Merito w Poznaniu
ul. Powstańców Wielkopolskich 5
61-895 Poznań
e-mail: journals@poznan.merito.pl
Uczelnia
Uniwersytet WSB Merito w Poznaniu / WSB Merito University
ul. Powstańców Wielkopolskich 5
61-895 Poznań

O platformie:
Copyright 2022 by Uniwersytet WSB Merito w Poznaniu / WSB Merito University
OJS Support and Customization by LIBCOM
Platform & Workfow by OJS/PKP