Deptuła W. (2002): Możliwości uprawy winorośli w Polsce. Dolnośląski Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Świdnica.
Kowalczyk A. (2003): Szlaki wina - nowa forma aktywizacji turystycznej obszarów wiejskich, Prace i Studia Geograficzne. T. 32. Geografia turyzmu.
Lebeau M. (1986): Essai sur les Vignes de Citeaux des origines a 1789. Dijon.
Moulin L. (1986): Życie codzienne zakonników w średniowieczu (X-XV wiek). Warszawa.
Myśliwiec R. (2002): Wino z własne winnicy, PWRiL. Warszawa.
Myśliwiec R. (2006): Wino i winorośl, PWRiL. Warszawa.
Toczewski A. (2001): Tradycje zielonogórskiego winiarstwa. Muzeum Ziemi Lubuskiej, Zielona Góra.
Red. Ostrowski S. (2004) Uprawa winorośli i amatorskie przetwórstwo winogron; Lubuskie Stowarzyszenie Winiarskie, Zielona Góra.
Rozporządzenie ministra finansów z dnia 1 marca 2004 r. w sprawie szczegółowych warunków prowadzenia składów podatkowych (Dz.U. nr 35, poz. 311).
Ustawa z dnia 22 stycznia 2004 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. nr 34, poz. 292).
Ustawa o podatku akcyzowym z dnia 23 stycznia 2004 r (Dz.U. nr 29, poz. 257, art. 35 ust.1).
Wrzochalska A. (2001): Możliwość alternatywnych kierunków produkcji w gospodarstwach rolnych. IERiGŻ, Warszawa.
Zwierzychowski W. (2002): Winorośl i jej dzieje w Polsce, a szczególnie na Ziemi Krośnieńskiej. Zarząd Miasta Krosna Odrzańskiego, Krosno Odrzańskie.