Miejsce spółdzielczości kredytowej w gospodarce żywnościowej
Łukasz Pawelczak
Abstrakt
Banki, zwłaszcza spółdzielnie kredytowe, są ściśle powiązane z określonymi obszarami systemu gospodarczego. Przedmiotem artykułu jest określenie środowiska działania spółdzielczości kredytowej oraz ustalenie związków - ich siły i kierunków - w gospodarce żywnościowej. Autor przedstawił zarys historii spółdzielczości rolniczej i kredytowej oraz współzależności między gospodarką żywnościową a spółdzielczością kredytową i ich wzajemne usytuowanie, a w szczególności wpływ spółdzielczości kredytowej na tendencje rozwojowe gospodarki żywnościowej.
Słowa kluczowe:
Gospodarka żywnościowa, Otoczenie rolnictwa, Banki spółdzielcze, Spółdzielczość kredytowa
Pawelczak, Łukasz. (1996). Miejsce spółdzielczości kredytowej w gospodarce żywnościowej. Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej W Poznaniu, 2(2). Pobrano z https://journals.wsb.poznan.pl/index.php/znwsb/article/view/1077