Published : 1996-06-30

Miejsce spółdzielczości kredytowej w gospodarce żywnościowej

Łukasz Pawelczak



Abstract

Banki, zwłaszcza spółdzielnie kredytowe, są ściśle powiązane z określonymi obszarami systemu gospodarczego. Przedmiotem artykułu jest określenie środowiska działania spółdzielczości kredytowej oraz ustalenie związków - ich siły i kierunków - w gospodarce żywnościowej. Autor przedstawił zarys historii spółdzielczości rolniczej i kredytowej oraz współzależności między gospodarką żywnościową a spółdzielczością kredytową i ich wzajemne usytuowanie, a w szczególności wpływ spółdzielczości kredytowej na tendencje rozwojowe gospodarki żywnościowej.

Keywords:

Food economy, Agriculture environment, Cooperative banks, Credit cooperative movement



Details

References

Statistics

Authors

Download files

PDF (Język Polski)

Citation rules

Pawelczak, Łukasz. (1996). Miejsce spółdzielczości kredytowej w gospodarce żywnościowej. Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej W Poznaniu, 2(2). Retrieved from https://journals.wsb.poznan.pl/index.php/znwsb/article/view/1077

Altmetric indicators


Cited by / Share



Publisher
Uniwersytet WSB Merito w Poznaniu
ul. Powstańców Wielkopolskich 5
61-895 Poznań
e-mail: journals@poznan.merito.pl
University
Uniwersytet WSB Merito w Poznaniu / WSB Merito University
ul. Powstańców Wielkopolskich 5
61-895 Poznań

About:
Copyright 2022 by Uniwersytet WSB Merito w Poznaniu / WSB Merito University
OJS Support and Customization by LIBCOM
Platform & Workfow by OJS/PKP