Miejsce spółdzielczości kredytowej w gospodarce żywnościowej
Łukasz Pawelczak
Abstract
Banki, zwłaszcza spółdzielnie kredytowe, są ściśle powiązane z określonymi obszarami systemu gospodarczego. Przedmiotem artykułu jest określenie środowiska działania spółdzielczości kredytowej oraz ustalenie związków - ich siły i kierunków - w gospodarce żywnościowej. Autor przedstawił zarys historii spółdzielczości rolniczej i kredytowej oraz współzależności między gospodarką żywnościową a spółdzielczością kredytową i ich wzajemne usytuowanie, a w szczególności wpływ spółdzielczości kredytowej na tendencje rozwojowe gospodarki żywnościowej.
Keywords:
Food economy, Agriculture environment, Cooperative banks, Credit cooperative movement
Pawelczak, Łukasz. (1996). Miejsce spółdzielczości kredytowej w gospodarce żywnościowej. Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej W Poznaniu, 2(2). Retrieved from https://journals.wsb.poznan.pl/index.php/znwsb/article/view/1077