Data publikacji : 2013-04-30

Dietetyk - warunki wykonywania zawodu i opodatkowanie podatkiem od towarów i usług

Marcelina Walczak



Grażyna Krasowska-Walczak



Abstrakt

Zawód dietetyka w Polsce, wzorem wielu gospodarczo rozwiniętych państw, zaliczany jest do zawodów medycznych. Uwarunkowania wykonywania i opodatkowania zawodu nie są precyzyjnie określone i wymagają zmian dostosowawczych. Przedmiotem artykułu jest prezentacja i analiza regulacji prawnych wykonywania zawodu dietetyka w Polsce oraz teoretycznych i praktycznych aspektów opodatkowania podatkiem od towarów i usług czynności podejmowanych przez dietetyków w ramach indywidualnie prowadzonej działalności gospodarczej lub w spółce cywilnej. Celem artykułu jest identyfikacja najważniejszych problemów związanych z przedmiotem analizy oraz wskazanie kierunków pożądanych zmian w tym zakresie. W artykule przedstawiono regulacje prawne wykonywania zawodu i kierunki proponowanych zmian oraz zasady opodatkowania czynności wykonywanych przez dietetyków podatkiem od towarów i usług w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą.(abstrakt oryginalny)

Słowa kluczowe:

Żywienie dietetyczne, Usługi medyczne, Opodatkowanie, Podatek od wartości dodanej (VAT)



Szczegóły

Bibliografia

Statystyki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF

Zasady cytowania

Walczak, M., & Krasowska-Walczak, G. (2013). Dietetyk - warunki wykonywania zawodu i opodatkowanie podatkiem od towarów i usług. Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej W Poznaniu, 47(2). Pobrano z https://journals.wsb.poznan.pl/index.php/znwsb/article/view/1225

Wskaźniki altmetryczne


Cited by / Share



Wydawca
Uniwersytet WSB Merito w Poznaniu
ul. Powstańców Wielkopolskich 5
61-895 Poznań
e-mail: journals@poznan.merito.pl
Uczelnia
Uniwersytet WSB Merito w Poznaniu / WSB Merito University
ul. Powstańców Wielkopolskich 5
61-895 Poznań

O platformie:
Copyright 2022 by Uniwersytet WSB Merito w Poznaniu / WSB Merito University
OJS Support and Customization by LIBCOM
Platform & Workfow by OJS/PKP