Data publikacji : 2020-06-30

Problemy kształtowania potencjału eksportowego ukraińskich produktów do przetwórstwa mleka

Svitlana Ishchuk



Olena Liahovska



Abstrakt

Produkcja mleka i przetwórstwo przemysłowe to ważne segmenty gospodarki krajów Europy Wschodniej, zwłaszcza Ukrainy, która jest jednym z głównych eksporterów niektórych produktów mlecznych. W artykule przedstawiono dynamikę produkcji mleka surowego na Ukrainie według przedsiębiorstw i gospodarstw domowych oraz dokonano oceny porównawczej produkcji przemysłowej przetworów mlecznych według ich głównych rodzajów. Analizie poddano zmiany, jakie zaszły w ukraińskim eksporcie z Ukrainy produktów mleczarskich, biorąc pod uwagę kryterium towarów i położenia geograficznego. Zidentyfikowano główne problemy związane z kształtowaniem potencjału eksportowego ukraińskiego przemysłu mleczarskiego z uwagi na jego surowce.(abstrakt oryginalny)

Słowa kluczowe:

Mleko, Przetwórstwo mleka, Produkcja mleka, Przemysł mleczarski, Eksport


Inne teksty tego samego autora

1 2 > >> 

Szczegóły

Bibliografia

Statystyki

Autorzy

Zasady cytowania

Ishchuk, S., & Liahovska, O. (2020). Problemy kształtowania potencjału eksportowego ukraińskich produktów do przetwórstwa mleka. Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej W Poznaniu, 88(1), 25–33. https://doi.org/10.26349/zn.wsb.w.poznaniu.0088.02

Wskaźniki altmetryczne


Cited by / Share



Wydawca
Uniwersytet WSB Merito w Poznaniu
ul. Powstańców Wielkopolskich 5
61-895 Poznań
e-mail: journals@poznan.merito.pl
Uczelnia
Uniwersytet WSB Merito w Poznaniu / WSB Merito University
ul. Powstańców Wielkopolskich 5
61-895 Poznań

O platformie:
Copyright 2022 by Uniwersytet WSB Merito w Poznaniu / WSB Merito University
OJS Support and Customization by LIBCOM
Platform & Workfow by OJS/PKP