Anholt, S. (2006). The Anholt-GMI City Brands Index: How the world sees the world’s cities. Place Branding, 2, 18-31. https://doi.org/10.1057/palgrave.pb.5990042
Austen, A., Czakon, W. (2012). Znaczenie interesariuszy dla zarządzania organizacjami publicznymi. W: A. Frączkiewicz-Wronka (red.), Wykorzystanie analizy interesariuszy w zarządzaniu organizacją zdrowotną. Wydawnictwo Naukowe Śląsk
Buczkowska, K. (2009). Kulturowa turystyka eventowa. W: K. Buczkowska, A.M. von Rohrscheidt (red.), Współczesne formy turystyki kulturowej. T. I (s. 91-118). Wydawnictwo AWF Poznań
Chung, S.-Y., Byrom, J. (2021). Co-creating consistent brand identity with employees in the hotel industry. Journal of Product & Brand Management, 30(1), 74-89. https://doi.org/10.1108/JPBM-08-2019-2544
CIAT (2021). Centrum Informacji i Analiz Transgranicznych. http://ciat.pwste.edu.pl/pl/euroregion-karpacki
Dachmarke Südtirol (2022). Brand Management Südtirol. https://www.dachmarke-suedtirol.it
Etno VisitCarpathia (2022). Stowarzyszenie Euroregion Karpacki Polska. https://etno.visitcarpathia.com
Euroregion Karpacki (2022). https://karpacki.pl/carpathia/czym-jest-marka-carpathia/
Gołembski, G. (2002). Produkt turystyczny. W: G. Gołembski (red.), Kompendium wiedzy o turystyce (s. 24-44). Wydawnictwo Naukowe PWN
Jastrzębska, W. (2008). Rola euroregionów i współpracy transgranicznej w procesie integracji europejskiej. W: M. G. Woźniak (red.), Spójność ekonomiczna a modernizacja regionów transgranicznych (s. 95-103). Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego. https://docplayer.pl/16333810-Rola-euroregionow-i-wspolpracy-transgranicznej-w-procesie-integracji-europejskiej.html
Kaczmarek J., Stasiak A., i Włodarczyk B. (2010). Produkt turystyczny. Pomysł. Organizacja. Zarządzanie. PWE
Kapferer, J. N. (2004). The new strategic brand management (creating and sustaining brand equity long term). Kogan Page. https://www.researchgate.net/publication/281803401_The_New_Strategic_Brand_Management
Klima, E. (2001). Euroregiony – czy regiony. W: A. Jewtuchowicz (red.), Strategiczne problemy rozwoju regionów w procesie integracji europejskiej. Zakład Ekonomiki Regionalnej i Ochrony Środowiska UŁ
Kornak, A. S., Rapacz, A. (2001). Zarządzanie turystyką i jej podmiotami w miejscowości i regionie. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu
Kowalczyk, A. (2022). Cztery 4Hs jako czynniki kształtujące region turystyki kulturowej. Turystyka Kulturowa, 1(122), 109-152
Legado Andalusi (2022). Fundacja Dziedzictwa Andaluzyjskiego. https://www.legadoandalusi.es
Maciąg, J. (2015). Jakość sieciowego produktu turystycznego. Definiowanie, wymiary i cechy. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, 215, 40-56
Malkowska, A. (2015). Transgraniczny produkt turystyczny – koncepcja dla Euroregionu Pomerania. Europa Regionum, XXIV, 97-106. https://doi.org/10.18276/er.2015.24-09
Mecklenburg Schwerin (2022). Tourismusverband Mecklenburg – Schwerin e.V. https://www.mecklenburg-schwerin.de/impressum
Medlik, S. (1995). Leksykon podróży, turystyki i hotelarstwa. Wydawnictwo Naukowe PWN
Meyer, B. (2010). Nowe trendy w kształtowaniu produktów turystycznych. Acta Oeconomica, 9(4), 313-322
Mokras-Grabowska, J., Wyszowska, I., i Jędrysiak, T. (2019). Turystyka etnograficzna. Fundacja OKO-LICE KULTURY
Niezgoda A., Zmyślony P., (2003). Popyt turystyczny. Uwarunkowania i perspektywy rozwoju. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu
Osojca-Kozłowska, S. (2021). Dziedzictwo wybitnych astronomów – potencjał czy niewykorzystana szansa dla turystyki kulturowej Polski. Turystyka Kulturowa, 3(120), 180-210
Panasiuk, A. (2008). Produkt turystyczny. W: A. Panasiuk (red.), Gospodarka turystyczna (s. 225-259). Wydawnictwo Naukowe PWN
Panasiuk, A. (2013). Marka turystyczna jako instrument zarządzania regionalną gospodarką turystyczną w warunkach kryzysowych. Współczesne Zarządzanie, 1(80), 21-30
Pietrzyk, I. (2007). Polityka regionalna Unii Europejskiej i regiony w państwach członkowskich. Wydawnictwo Naukowe PWN
Rohrscheidt, A.M. von (2016). Turystyka kulturowa: fenomen, potencjał, perspektywy. Wydawnictwo KulTour.pl
Rutkowski, M. (2013). Uwarunkowania rozwoju relacji pomiędzy wytwórcami usług turystycznych. Współczesne Zarządzanie, 1(80), 79-85
Sala, K. (2017). Rola turystyki w rozwoju obszarów transgranicznych na przykładzie Euroregionu Niemen. Przedsiębiorczość – Edukacja, 13, 143-158. https://doi.org/ 10.24917/ 20833296.13.11
Sawińska, A. (2005). Istota produktu w turystyce i rekreacji. W: A. Panasiuk (red.), Marketing usług turystycznych (s. 97-99). Wydawnictwo Naukowe PWN
Sojka, B. (red.) (2003). Zarządzanie produktem turystycznym. PWE
Stasiak, A. (2021). Expirience-Centric-Strategy – przejściowa moda czy trwały trend. W: A. Rapacz (red.), Nowe wyzwania i możliwości rozwoju turystyki (s. 26-44). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Szuk, A. (2021). Zmiany w wyborach destynacji turystycznych w okresie pandemii COVID-19. Szansa dla małych miast. W: W. Nowak, K. Szalonka (red.), Zdrowie i style życia: ekonomiczne, społeczne i zdrowotne skutki pandemii (s. 155-174). Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego
Unser Land (2022). Unser Land e.V. https://www.unserland.info
Usedom (2022). Marketing Usedom GmbH. https://usedom.de
Walas, B., Kruczek, Z. (2013). Sprzedaż imprez i usług turystycznych, cz. 2. Marketing. Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne
Visit Cyprus (2022). Deputy Ministry of Tourism. https://www.visitcyprus.com
Zdon-Korzeniowska, M. (2009). Jak kształtować regionalne produkty turystyczne? Teoria i praktyka. Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Żabińska, T. (2003), Metodologiczne uwarunkowania skuteczności strategii produktu turystycznego w koncepcji zintegrowanego rozwoju regionu. W: G. Gołembski (red.), Kierunki rozwoju badań naukowych w turystyce (s. 145-147). Akademia Ekonomiczna w Poznaniu, Wydawnictwo Naukowe PWN
Żelazo, A. (2004). Pojęcie współpracy transgranicznej samorządu terytorialnego. Biuletyn Polskiego Instytutu Spraw Międzynarodowych, 24(212). https://www.pism.pl/index/?id=50c3d7614917b24303ee6a220679dab3#
Żemła, M. (2010). Wartość dla klienta w procesie kształtowania konkurencyjności obszaru recepcji turystycznej. Górnośląska Wyższa Szkoła Handlowa im. Wojciecha Korfantego w Katowicach