Data publikacji : 2020-09-30

Eksport mąki i przetworów mącznych na Ukrainę: trendy i problemy

Olena Liahovska



Abstrakt

Obecnie produkty mączne są jednymi z najważniejszych społecznie produktów w wielu krajach na całym świecie. Ukraina posiada dobrze rozwinięty potencjał surowcowy do rozwoju eksportu produktów spożywczych z mąki pszennej. W artykule zidentyfikowano główne problemy wpływające na rozwój przemysłu mącznego na Ukrainie. Analizowana jest dynamika eksportu mąki i produktów z niej pochodzących. Zbadano strukturę geograficzną eksportu gotowych produktów mącznych. Proponuje się sposoby zwiększenia przerobu zbóż i zapewnienia konkurencyjnej pozycji ukraińskich produktów mącznych na rynku światowym.(abstrakt oryginalny)

Słowa kluczowe:

Rynek przetworów zbożowych, Eksport produktów rolnych



Szczegóły

Bibliografia

Statystyki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF

Zasady cytowania

Liahovska, O. (2020). Eksport mąki i przetworów mącznych na Ukrainę: trendy i problemy. Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej W Poznaniu, 90(3). https://doi.org/10.26349/zn.wsb.w.poznaniu.0090.04

Wskaźniki altmetryczne


Cited by / Share



Wydawca
Uniwersytet WSB Merito w Poznaniu
ul. Powstańców Wielkopolskich 5
61-895 Poznań
e-mail: journals@poznan.merito.pl
Uczelnia
Uniwersytet WSB Merito w Poznaniu / WSB Merito University
ul. Powstańców Wielkopolskich 5
61-895 Poznań

O platformie:
Copyright 2022 by Uniwersytet WSB Merito w Poznaniu / WSB Merito University
OJS Support and Customization by LIBCOM
Platform & Workfow by OJS/PKP